Nieuws
Het Multi Expertise Team (MET) Fryslan gaat Samen1Plan gebruiken om de samenwerking te faciliteren tussen hulpverleners van verschillende organisaties. Het Multi Expertise Team (MET) is onderdeel van een proeftuin binnen het landelijk programma Toekomstscenario.
Naast de eigen registratiesystemen biedt Samen1Plan de mogelijkheid informatie te delen en voortgang te volgen, samen met de cliënt. Doordat alle betrokkenen, inclusief de cliënt, altijd toegang hebben tot de meest actuele informatie verloopt de hulpverlening beter en efficiënter.
Meerdere proeftuinen in Nederland hebben inmiddels ook interesse getoond in het gebruik van Samen1Plan. Is dit ook iets voor jouw Proeftuin Toekomstscenario? Neem dan contact op via
Bent je bereid om écht samen te werken en heb je goede afspraken gemaakt? Gebruik Samen1Plan als een gebruiksvriendelijk hulpmiddel voor inhoudelijke vooruitgang. Onze gebruikers delen tips om het samenwerken met Samen1Plan tot een succes te maken:
- Stimuleer gebruik bij alle partners, zorg ervoor dat iedereen actief is in Samen1Plan en neem niet alles over. Regelmatig een notitie plaatsen kan helpen anderen te herinneren.
- Bespreek (en maak) het plan tijdens bijeenkomsten, zoals een eerste evaluatiemoment. Print het plan, gebruik een groot scherm of deel je scherm tijdens een beeldbelgesprek.
- Maak duidelijke afspraken en doe het voor; zelfs voor mensen die moeite hebben met digitale middelen is Samen1Plan goed te gebruiken. Open het plan samen en oefen.
Lees hier meer ervaringen van andere gebruikers. Heb je toch nog vragen over het gebruik van Samen1Plan? Mail dan naar
De volgende aanpassingen zijn op 28 februari 2023 beschikbaar gesteld (plancoördinatoren zijn hier via de mail reeds over geïnformeerd):
- Inloggen: Samen1Plan maakt al gebruik van twee-factor-authenticatie (2FA). Dit zorgt voor extra bescherming bij het inloggen omdat de gebruiker zich via twee wegen (telefoon en computer) moet aanmelden. Eerder stond 2FA standaard uit en kon je per plan beslissen of je die aan zette. Vanaf nu staat 2FA standaard 'aan'. Wanneer dit te belemmerend is voor het gebruik kan je dit alsnog 'uit' zetten. Zorg er dan wel voor dat je schriftelijke toestemming (een e-mail volstaat) hebt van de cliënt waarin de cliënt duidelijk maakt dat hij/zij ervoor kiest om met Samen1Plan te werken zonder 2FA. Deze aanpassing geldt alleen bij het aanmaken van nieuwe plannen, bij bestaande plannen blijft de instelling zoals deze nu is.
- Betrokkene toevoegen: Vanaf nu krijgt de cliënt een mail op het moment dat er een nieuwe betrokkene in het plan wordt toegelaten. Via een link in die mail krijgt de cliënt zelf de mogelijkheid de persoon weer te verwijderen. Mocht dit gebeuren, ziet de plancoördinator dit in de tijdlijn van het desbetreffende plan. Bij goed gebruik van Samen1Plan is deze aanpassing niet nodig, immers wordt een nieuwe betrokkene alleen aan het plan toegevoegd met toestemming van de cliënt. Deze aanpassing is gedaan om cliënten te beschermen tegen verkeerd handelen door plancoördinatoren.
- Vernietigen inactieve plannen: Vanaf nu houdt Samen1Plan bij of er plannen zijn die langer dan 2 jaar niet zijn geopend. De gebruikers die zijn geregistreerd als plancoördinatoren bij die plannen krijgen dan een mail die daarop wijst, met de toelichting dat het desbetreffende plan wordt vernietigd. Wanneer het plan moet blijven bestaan, kan de plancoördinator het plan (via een link in de mail) binnen 2 maanden bekijken en aangeven dat deze moet blijven bestaan. De teller gaat dan opnieuw 2 jaar lopen. Mocht de plancoördinator niet binnen 2 maanden reageren, volgt een herinneringsmail met een termijn van 2 weken. Als je momenteel veel oude plannen hebt waarin langer dan 2 jaar niet is ingelogd kan dit betekenen dat je veel van dit soort mailtjes ontvangt, per plan wordt een mail gestuurd.
Bovenstaande wijzigingen zijn gedaan om de privacy binnen Samen1Plan plannen nog beter te borgen. Heb je vragen over bovenstaande wijzigingen of zelf wensen voor wijzigingen? Mail die dan naar
3 tot 4 keer per jaar wordt door Stichting Samen1Plan een nieuwsbrief verzonden.
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen rondom Samen1plan en ervaringen van andere gebruikers?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief via
In oktober en november 2022 organiseerden we webinars over de implementatie van Samen1Plan in de eigen organisatie en hoe je Samen1Plan kan inzetten in de hulpverlening aan gezinnen met meervoudige & complexe problematiek. Er was meer interesse dan we deelnemers konden toelaten! We overwegen de (geaccrediteerde) webinars te herhalen, indien u geïnteresseerd bent kunt u dat laten weten via
Een greep uit de enthousiaste reacties:
‘Samen1Plan lijkt prachtig werkbaar’
'Dank voor de heldere uitleg, ik ga er zeker gebruik van maken’
‘Fijne webinar, veel stof tot nadenken’
Rixt Mulder-Hoekstra, Orthopedagoog & GZ-psycholoog bij GGZ-instelling Molendrift, gaf de webinar ‘Implementatie van Samen1Plan in de eigen organisatie’. De webinar ‘Samenwerkend hulpverlenen aan gezinnen met meervoudige & complexe problemen’ werd gegeven door Ellen Loykens, Klinisch psycholoog bij Molendrift, inhoudelijk coördinator expertteam Groningen en Lid expertisenetwerk Noord-Nederland, en Jana Knot-Dickscheit, UHD Rijksuniversiteit Groningen, Hoofd Expertisecentrum Gezinnen met meervoudige en complexe problemen en GZ-Psycholoog en Cognitief gedragstherapeut VGCt bij GGZ-instelling Molendrift.
Deelnemers konden gratis deelnemen aan de webinars dankzij een donatie door het JENN (Jeugd Expertise Netwerk Noord-Nederland).
De webinars zijn terug te kijken via onderstaande links.
Webinar ‘Implementatie van Samen1Plan in de eigen organisatie’.
Webinar ‘Samenwerkend hulpverlenen aan gezinnen met meervoudige & complexe problematiek’.
Wij danken de docenten en de deelnemers voor de kennisuitwisseling en deelname aan de webinars!
De samen1Plan software is gebruiksvriendelijk en intuïtief te bedienen. U kunt er direct mee aan de slag! Maar onderschat u de complexiteit van de veranderende werkwijze niet. Zo moeten collega hulpverleners worden overtuigd en hoe enthousiasmeert u de cliënt en eventuele andere betrokkenen? De omslag naar meer samenwerkend hulpverlenen vraagt specifieke competenties en vaardigheden en zal impact hebben op uw interne werkprocessen.
Om u daarbij te ondersteunen bieden wij verschillende Samen1Plan trainingen. Deze worden op maat gemaakt voor uw situatie. Het aanbod is divers en er zijn trainingen voor zowel (meer) ervaren als startende gebruikers van Samen1Plan.
Voorbeelden van trainingen zijn:
- Starttraining voor medewerkers/teams die met Samen1Plan.nl willen gaan werken;
- Training voor managers en/of bestuurders die Samen1Plan.nl in hun organisatie willen introduceren/implementeren;
- Trainingen voor cliëntvertegenwoordigende organisaties in de mogelijkheden van het werken met Samen1Plan;
- Verdiepende training in het vertalen van situaties naar in perspectief, doelen en acties in een integraal plan;
- Verdiepende training in het gebruik van Samen1Plan binnen specifieke situaties, zoals bij weerstand of complexe (gezins-)casuïstiek.
- Intervisie voor medewerkers op casusniveau.
Om trainingen in verschillende regio’s aan te kunnen bieden, worden de trainingen door verschillende organisaties gegeven. Wilt u weten welke trainers in uw regio actief zijn? Stuur dan een mail aan
Bent u zelf goed getraind in het gebruik van Samen1Plan.nl? Wij zoeken trainers! Bij interesse om vanuit uw eigen organisatie trainingen aan te bieden kunt u ons mailen. Wij bespreken dan samen met u de mogelijkheden!